Even voorstellen
Evertsenstraat 5
5224 HN
’s-Hertogenbosch
Een dag in het Homerunhuis Den Bosch
Een gemiddelde dag in het Homerunhuis verloopt voor iedereen anders. Dat is afhankelijk van de fase waarin je zit.
Er zijn in totaal vier fases die je doorloopt. Die fases noemen we honken. Na vier honken, sla je een ‘home-run’: je verlaat het huis en kunt zelfstandig gaan wonen, al dan niet met begeleiding.
Jongvolwassenen in honk 1 en 2 ontbijten ’s ochtends samen aan de keukentafel. Sommigen gaan naar werk of school. Jongvolwassenen die thuis zijn, drinken om 11 uur samen koffie aan de keukentafel of op het gemeenschappelijke buitenterrein. Ook lunchen ze samen. Iedere bewoner in honk 1 en 2 kookt eens per week voor de gehele groep. Zo staat er iedere avond een maaltijd op tafel voor alle jongvolwassenen uit honk 1 en 2. Soms wordt er een filmavond gehouden, dan kun je – als je zin hebt – aansluiten om samen op de bank tv te kijken met fris en chips.
Jongvolwassenen in honk 3 zijn al heel zelfstandig: ze doen boodschappen van hun weekgeld, koken zelf en hebben een eigen sleutel van het huis. Als je weet wat je kan, dan ben je klaar voor laatste stap.
In honk 4 ga je samen met je netwerk en begeleiding op zoek naar een nieuwe woonplek. Dat kan een eigen appartement zijn, met of zonder ambulante begeleiding, of een woonplek met 24-uurs begeleiding.
Lees meerMeer informatie en contact
Taco Landman
Den Bosch 06 - 21 26 02 79taco.landman@humanitas-dmh.nl
Merel van der Zijden
Den Bosch 06 - 29 68 12 89merel.van.der.zijden@humanitas-dmh.nl
Ze leggen de verantwoordelijk altijd bij jezelf
‘Ik had vroeger al thuistherapie met mijn moeder, drie boertjes en twee zusjes. En ik was wel lastig. Ik ging niet meer naar school, werd geschorst. Hou het maar op ‘een beetje rebels’. Ik heb eerst in Limburg op een groep gezeten, tot mijn twintigste, dat vond ik verschrikkelijk. Rond mijn zeventiende wilde ik niet meer leven.’ ‘Toen ik hier net was voelde ik me alleen, miste ik de andere kinderen van de groep, want daar heb ik van mijn zestiende tot twintigste gezeten.
Ik zit in nu fase drie. Ik beheer mijn eigen geld, ik kan koken, ik was, ik zorg dat mijn kamer netjes is. Dat kon ik eigenlijk al toen ik hier kwam. Ik vind het soms wel lastig dat ze hier de verantwoordelijkheid altijd bij je terugleggen. Je moet het vooral zelf doen. Ze luisteren, ze geven je advies en that’s it. Dat is wel een verschil met de andere groepen waar ik zat. Daar hielpen ze je meer.
Voordat ik naar honk vier ga wil ik geleerd hebben om meer voor mezelf te kiezen, dat ik niet iedere keer iedereen binnen haal en iedereen ga helpen. En leren hoe ik ervoor kan zorgen dat ik me niet zo eenzaam voel. Want ondanks dat ik in zo’n grote groep zit, kan ik me toch nog eenzaam voelen. En als ik dan straks in een appartement zit vereenzaam ik misschien wel helemaal omdat ik dan niemand meer om me heen heb. Ik wil voorkomen dat ik me weer net zo voel als drie jaar geleden.’
Dorien
Bewoner
In het kort
-
13 studio's op eerste verdieping van pas gerenoveerd pand
-
Midden in de wijk, vlak bij het centrum van Den Bosch.
-
Je hebt een eigen studio met eigen keukenblok en sanitair.
-
Iedere bewoner heeft een persoonlijk begeleider.
-
Je kookt één keer per week voor de groep. Als je in fase 3 zit, kook je voor jezelf.
Locatievoorzieningen
- Alle studio's hebben een eigen keukenblok en eigen sanitair.
- Er is een gemeenschappelijke keuken.
- Er is een gemeenschappelijk buitenterrein.
- 24 uur per dag begeleiding aanwezig.
Begeleid wonen met langdurige 24-uursbegeleiding voor (jong)volwassenen met LVB
Dit nieuwe pand biedt op de beganegrond 11 appartementen voor jongvolwassenen die langdurig ondersteuning nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen.
Begeleid wonen in Den BoschIk wil automonteur worden
‘Hier krijg ik meer vrijheid dan op mijn vorige groep. Daar moest ik precies om elf uur ’s avonds thuis zijn. Hier heb ik al twee keer de huissleutel meegekregen en als ik straks in fase drie zit, dan kan ik gaan en staan waar ik wil. Ik heb me aangemeld voor autotechniek, ik wil automonteur worden. Sleutelen, daar ben ik wel goed in. Ik sleutel nu aan mijn Tomos die kapot is; hij had een vastloper. Ik moet alleen sparen voor onderdelen. Ik krijg hier twintig euro weekgeld, meestal hou ik daarvan wel tien euro over. Als ik dan een keer iets groters moet kopen, dan heb ik dat achter de hand. En drie keer per week kook ik voor mezelf, daarvoor krijg ik drie keer vijf euro.
Ik kook hier een keer in de twee weken voor iedereen, meestal maak ik pasta. De fijnste begeleiders zijn mensen die eerlijk zijn, betrouwbaar zijn, die gewoon zichzelf blijven, ook als ze in hun eentje met je zijn. Met een kwartier fietsen ben ik thuis. Ik ga best vaak langs, alleen nu wat minder, want nu is het aspergetijd en dan zijn ze druk. Dan ga ik liever langs bij vrienden.’
James
Bewoner
Contact
Onze medewerkers van het Centraal Clientservice bureau vertellen u graag meer over deze locatie en onze dienstverlening.